Kalitesi yüksek bir yaşamın olmazsa olmazları arasında dengeli ve düzenli beslenme, kaliteli uyku ve fiziksel aktivite sayılabilir. Dengeli, düzenli ve sağlıklı beslenmek sağlıklı yaşamaya dair etkisini en hızlı gördüğümüz basamaklardandır. Değişen yaşam koşulları nedeniyle hızlı tüketim alışkanlığı, fast food tarzı yiyeceklerin sık tercih edilmesi, meyve ve sebzelerin yeteri kadar tüketilmemesi neticesinde vücut ihtiyacı olan vitamin ve minerali alamayarak güçsüz kalıyor, direnci düşüyor ve ilerleyen süreçlerde bu durum farklı sorunları da beraberinde getiriyor.
Besin takviyeleri veya bir diğer adıyla takviye edici gıdalar yetersiz ve dengesi beslenmenin sonucunda oluşan aynı zamanda farklı genetik veya çevresel nedenlerle de ortaya çıkabilen bu eksiklikleri karşılamak için sıklıkla tercih edilmektedir. Yapılan pek çok araştırma Dünya’nın farklı yerlerinde farklı vitamin/mineral eksikliklerin yaygın olduğunu ortaya koymaktadır. Burada da genetik, mevsimsel değişiklikler, coğrafi konum gibi faktörler etkili olmaktadır. Örneğin çoğu Avrupa ülkesinde güneşten yeterince faydalanamadığı için D vitamini eksikliği sık görülmekte, vegan beslenme tarzını benimseyen kişilerde B12 vitamini eksikliği, doğurgan çağdaki kadınlarda demir (Fe) eksikliği görülebilmektedir. Çoğu ülkenin bu anlamda çalışmaları olmaktadır. Türkiye’de de yeni doğanlar, hamileler gibi farklı besinsel ihtiyaçları olan gruplara destek programları mevcuttur. Besin takviyesi geniş bir kategori olup, farklı çeşitleri ve formları ile çocuklardan yetişkinlere kadar pek çok bireyin kullanımına uygun ürünleri içermektedir.
Besin Takviyesi Çeşitleri
Besin takviyeleri tablet, toz, sıvı veya kapsül halde bulmakta ve beslenmeye ek bir veya birden fazla besin maddesini içermektedir. Bu takviyeler bitki ve meyve özleri gibi bitkisel kaynaklı ürünler ile beraber balık yağı, sığır kolajeni, arı sütü gibi hayvansal kaynaklı ürünleri de içerebilmektedir. Tüm yaş gruplarının kullanımına uygun olan ürünler olabildiği gibi belirli yaş aralığına veya özel bir duruma yönelik üretilmiş besin takviyeleri de bulunmaktadır. Bireyin ihtiyacına göre kullandığı besin takviyesi vücudundaki eksikliği gidererek daha dinç hissetmesine, güne daha iyi başlamasına ve daha aktif olmasına, bakteri ve mikroplara karşı daha dayanıklı olmasına yardımcı olur.
Besin Takviyesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Besin takviyesi veya takviye edici gıda alırken dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar bulunuyor.
- Kaynağını bildiğiniz güvenilir bir markadan ürünü temin etmek.
- Aldığınız ürünün güvenilir kaynaklarca analiz edilmiş olmasına, özellikle de Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA-Food and Drug Administration) onaylı olmasına dikkat etmelisiniz. Bu kurumlar ürünün besin takviyesi kategorisinde sayılabilmesi ve ruhsatlandırılması için sıkı kontroller ve testler yapmaktadırlar.
- Dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konu ise ürünün size uygun olup olmadığıdır. Örneğin tüketeceğiniz besinde sizde alerjen etki gösterecek birtakım ürünler bulunabilir veya vücudunuzun ihtiyacı olan miktarlardan çok daha yüksek/düşük etken madde içeren ürünler olabilir bu da ya yeterince verim alamamanıza ya da yüksek miktarda alıma bağlı farklı sorunlara neden olabilir.
- Kişinin yaşı, cinsiyeti, boy ve kilosu, varsa kullandığı ilaçları, hastalığı, yaşam şekli gibi pek çok faktör değerlendirilerek en uygun ürün seçimi yapılmalıdır.